Gemeente Almere

In eerste instantie werd de aanvraag HHT voor 2015 in een breed perspectief van een ‘toekomstbestendige ondersteuning thuis’ geplaatst. In dialoog met de aanbieders. Strikte voorwaarde was echter dat HHT werd ingezet voor een algemene voorziening. En dat was huishoudelijke hulp nog niet.
 
Mantelzorgbeleid
Gemeente Almere heeft een actief beleid richting mantelzorgers. Voor 2016 is dan ook de beleidskeuze gemaakt om de HHT vanaf april 2016 in te zetten als vorm van mantelzorgwaardering. Een organisatie met een brede bekendheid: de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) voert het HHT beleid voor gemeenten Almere in 2016 uit.
 
Het systeem van de Dienstenvoucher werd gekozen als oplossing om mantelzorgers voor € 5,- per uur extra hulp in de huishouding in te laten kopen. Het grootste voordeel van de dienstenvoucher vinden wij dat inwoners het zelf kunnen regelen. Het systeem ziet er betrouwbaar en gebruiksvriendelijk uit. Onze ervaring tot nu toe is dat Zorg-Lokaal het systeem snel en oplossingsgericht implementeerde en uitvoert. Positief dus.
 
Voor mantelzorgers die overbelast dreigen te raken blijft de mogelijkheid bestaan om een maatwerkvoorziening Wmo aan te vragen.
 
Wat betreft de Huishoudelijke hulp toelage (HHT) in het algemeen heeft de gemeente Almere nog steeds tegenstrijdige gevoelens. Het bieden van zorgverlening op basis van zorgvuldig bevraagde behoefte van onze inwoners en het aanbieden van extra uren huishoudelijke hulp om een heel andere reden blijft tegenstrijdig.
 
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nelly Maaskant, Beleidsadviseur Dienst Sociaal Domein bij gemeente Almere