Grip op Zorg? Zo helpt Kay …

Hoe kun je sturen op de Wmo en Jeugdwet? Hoe zorg je nu en in de toekomst voor kwalitatieve zorg en ondersteuning die er toe doet? Vele mensen in Nederland houden zich met deze vragen bezig.
Hieronder lees je hoe Kay zijn steentje bijdraagt aan grip op verantwoorde zorginzet. Samen verder …

Alle gemeenten willen grip en sturing op zorg vanuit de Wmo en Jeugdwet, maar wat kunnen gemeenten nou met data? Bijvoorbeeld de data rondom cliënten, toewijzingen en declaraties die beschikbaar zijn als gemeentelijke administratieve processen op orde zijn. Hoe maak je nou informatie van deze data? Hoe kun je die informatie gebruiken om processen te verbeteren? En hoe zorgt die verbetering voor grip? Als data-scientist help ik gemeenten hier graag bij. 

Welke informatie kunnen gemeenten uit data halen?

Uit data halen gemeenten informatie over huidige en toekomstige behoefte aan zorg. Uit toewijzingen kunnen gemeenten data halen over cliëntaantallen. Heeft de gemeente inzicht in hoeveel cliënten er per productcategorie of per productcode voorkomen? Dan is inzichtelijk aan welke soort zorg het meeste behoefte is. Uit de declaraties kunnen vervolgens de kosten inzichtelijk worden gemaakt. De som van goedgekeurde declaraties maakt zichtbaar wat de kosten voor een bepaalde periode zijn.

Alleen de declaratiebedragen inzichtelijk maken is niet genoeg om grip op kosten te krijgen. Hoe weten gemeenten bijvoorbeeld of alle declaraties binnen zijn? Daarvoor moet eerst bekend zijn wat er verwacht kan worden. Reken daarom met behulp van het tarief uit wat de waarde is van alle toewijzingen. Kosten versus de waarde van de toewijzingen toont de benutting. En de benutting geeft gemeenten inzicht in wat ze nog kunnen verwachten.

Hoe krijgen gemeenten overzichtelijk inzicht?

Zorg er als gemeenten voor dat je interactieve dashboards met gebundelde informatie hebt! Niet elke medewerker heeft ten slotte dezelfde informatie nodig. En van informatie zoeken in tig verschillende rapporten wordt hij of zij vast niet altijd vrolijker.

Het is fijn als er zo veel mogelijk informatie beschikbaar is op één plek. Maar die informatie wil de dashboard gebruiker niet allemaal tegelijkertijd zien. Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Zorg er daarom voor dat gedetailleerde informatie niet direct wordt getoond. Toon detailinformatie pas als er bijvoorbeeld op een bepaalde button wordt geklikt. Zo blijft al die informatie overzichtelijk.

Als de dashboards interactief zijn dan kan één enkel dashboard informatie bevatten van wel tien verschillende rapporten. Zo kunnen medewerkers van gemeenten met beschikbare informatie bijvoorbeeld:

  • Trends ontdekken
  • Outliers (“Uitschieter”) vinden
  • Jaren vergelijken
  • Zorgaanbieders vergelijken
  • Downdrillen (detailniveaus bekijken)
Wat kun je nu met de ontwikkelde dashboards?

Neem een dashboard met onderwerp “Benutting”. Naast inzicht in de kosten per maand zouden gemeenten hier bijvoorbeeld ook kunnen zien welk soort zorg het duurst is, welke zorgaanbieder de hoogste declaraties in dient en welke zorgaanbieder achter loopt met declareren. Geef deze gegevens in de tijd weer en trends kunnen worden ontdekt. Zo kunnen gemeenten uiteindelijk doen wat iedereen graag wil: prognoses maken. Een overzichtelijk dashboard is de eerste stap.

Naast kosten voorspellen is het ook erg interessant om te zien welke zorg de komende tijd nodig is. Met de huidige informatie kunnen zorgpaden in een dashboard inzichtelijk worden gemaakt. Wat gebeurt er nou met een cliënt gedurende de tijd? Gaat hij/zij steeds meer zorg ontvangen of juist minder of verandert de soort zorg compleet? Een zorgpad geeft deze informatie, maar het is nog veel interessanter als je het zorgpad van een cliënt kunt gaan voorspellen en daar mogelijk actief preventie op kan organiseren. Welke behoefte aan zorg is er de komende tijd.

Er is nog zoveel meer mogelijk met data!

Benieuwd wat data rondom zorg voor uw gemeente kan betekenen? Vraag dan hier de gewenste informatie aan.

 

18112019

Bezoekadres
Wilhelminastraat 39
6131 KM Sittard

Postadres
Postbus 5065
6130 PB Sittard

Meer informatie?
088 007 9494
(ma-vr | 9:00u – 16:30u)

Wil uw gemeente meer informatie?  Neem dan via onderstaande button contact met ons op.  

Scroll naar top